Slunečné dny se krátí a přichází spíše sychravé počasí, dřívější tma a místo chuti na odpolední procházku spíše chuť na něco dobrého. Většina lidí v tomhle období spíše zpomalí, ale pro některé je podzim nejoblíbenějším obdobím roku. Příroda se chystá k zimnímu odpočinku a nabízí nám obrovskou paletu podzimních plodů, ze kterých se dají připravit skvělá sezónní jídla. Co se ale před zimou ještě trochu probrat a udělat si takový malý podzimní „restart“ těla a mysli? Drobná úprava stravy, udržení pohybové aktivity a třeba 1-2 kg dolů před Vánoci? To možná nezní tak špatně.
Pojďme se podívat, co s tím můžeme udělat a jaké potraviny z podzimní nabídky můžeme využít.
Bílkoviny a vláknina hrají zásadní roli ve skladbě racionálně sestaveného jídelníčku. Bílkoviny, které jsou důležité pro stavbu tkání, svalů, enzymů, hormonů a dalších látek, doplníme ze zdrojů, jako je maso, vejce, mléčné produkty nebo třeba luštěniny. Nemálo důležitá je vláknina, která ovlivňuje zdraví trávícího traktu a střevního mikrobiomu, pomáhá udržet pocit sytosti po delší dobu a má řadu dalších benefitů. A právě tady umí pomoci podzimní plody, jsou často plné vlákniny, vitamínů a antioxidantů.
Pojďme se na některé z nich podívat:
Nízkokalorická, a přitom tě skvěle zasytí. Je bohatá na vlákninu a obsahuje méně energie než škrobové typy zeleniny (brambory, batáty). Dále obsahuje beta-karoten (provitamín A), který podporuje imunitu. Díky komplexním sacharidům a obsahu vlákniny pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi.
Tip do kuchyně: Dýňová polévka (krémová, pro případnou redukci zkuste variantu bez smetany), pečená dýně se skořicí jako příloha, nebo dýňové pyré jako základ pro fitness kaše či muffiny.
Skvělý zdroj prebiotické vlákniny (inulinu), která vyživuje střevní mikrobiom.
Tip do kuchyně: Pórková polévka uvařená jen s trochou vývaru a bílkovinou (např. sýrem Cottage, kuřecím masem apod.) je lehká, zahřeje a zasytí na dlouhou dobu.
Obsahuje také vlákninu a je zajímavým zdrojem minerálů. Červená řepa navíc podporuje prokrvení, a tím i výkonnost. V případě kořenové zeleniny ale pozor na množství.
Tip do kuchyně: Červenou řepu zkuste upéct a smíchat s rukolou a ořechy. Jiný oblíbený recept je řepa nakrájená na tenké plátky, rozložená na plech, posypaná balkánským sýrem, rukolou a pokapaná olivovým olejem. Po zapečení se jedná o výborný předkrm.
Celerové pyré je pak skvělá nízkosacharidová alternativa bramborové kaše.
Listová a košťálová zelenina je další oblastí, kterou se vyplatí prozkoumat. Mezi hlavní výhody, kromě nízkého zastoupení energie, patří obsahy vitamínů a minerálů. Brokolice, květák a zelí obsahují sulforafan, což je látka, u které se uvádí možné protinádorové účinky.
Tip do kuchyně: „Kale chipsy“ jsou upečené listy z kadeřávku (kapusta kadeřavá). Květáková rýže, která je nízkoenergetickou variantou ke standardní rýži. Romanesco neboli římský květák může být překvapením pro vaše blízké ve vaší podzimní kuchyni. Je pevnější než květák a brokolice, používá se jako příloha a je vhodný i do nákypů. Je možné ho upravit podobně jako brokolici.
Svoje pokrmy můžete ochutit vhodným výběrem koření, zejména toho ostřejšího, které vás zahřeje. V tomto období se také častěji připravuje fermentovaná zelenina, kterou si můžete vyrobit i doma:
Vybočte z davu!
Podzim nemusí znamenat, že snížíte pohybovou aktivitu a automaticky přiberete!
Právě naopak, využijte ho jako období, kdy se snadno dostanete ven a třeba jen změníte typ sportu.
Zařazení sezónních jídel do jídelníčku není jen o hubnutí, je to o využití toho nejlepšího, co nám v danou chvíli příroda nabízí. Vsaďte na hřejivé polévky, na pečenou dýni a kořenovou zeleninu. Tyto nenápadné kroky pomohou udržet energii i skvělou náladu i v sychravých dnech.
Anebo podzim berte jako výzvu, kdy se jedná o opravdu poslední možnost, jak s hmotností něco udělat do Vánoc. A ať už si vyberete cokoliv, hlídejte si svůj jídelníček a zůstaňte aktivní, vaše tělo vám za to poděkuje.